افشین مطرح کرد:
هوش تجاری مرحلهای مقدماتی رسیدن به هوش مصنوعی در صنعت نفت است
رئیس بنیاد ملی نخبگان گفت: رسیدن به هوش مصنوعی در صنعت نفت بهعنوان یک هدف بلندمدت، نیازمند مرحلهای مقدماتی به نام هوش تجاری است.
به گزارش پایگاه اطلاعرسانی بنیاد ملی نخبگان، مرکز مدیریت یکپارچه چاه، مخزن و تأسیسات پاسارگاد (WRFM)، به عنوان قلب تپنده بالادستی صنعت نفت و گاز ایران، با حضور معاون علمی، فناوری و اقتصاد دانشبنیان ریاستجمهوری آغاز به کار کرد؛ این مرکز با سرمایهگذاری ۱۵ میلیون دلاری، نظارت دقیق و تحلیل هوشمند دادهها را ممکن میسازد و گامی بلند در جهت هوشمندسازی این صنعت است.
مرکز مدیریت یکپارچه چاه، مخزن و تأسیسات پاسارگاد (WRFM)، قلب تپنده بالادستی صنعت نفت و گاز، با ساختاری مدیریتی و فناورانه، چشمی بیدار بر عملیاتها دارد.
عملیات اجرایی و زیرساختی این مرکز که از بهمن ۱۴۰۲ کلید خورد و با سرعت به ثمر نشست و در ۴ دی ۱۴۰۳، با حضور معاون علمی، فناوری و اقتصاد دانشبنیان ریاستجمهوری، راه اندازی شد.
هوش مصنوعی؛ فاز بعدی تحول صنعت نفت
حسین افشین، معاون علمی، فناوری و اقتصاد دانشبنیان ریاستجمهوری طی سخنانی در این مراسم، اعلام کرد: فاز بعدی این پروژهها، به هوش مصنوعی اختصاص خواهد یافت. این پروژهها بهعنوان یک مقدمه بزرگ در صنعت نفت و هوشمندسازی فرآیندهای این صنعت است.
وی اضافه کرد: رسیدن به هوش مصنوعی در صنعت نفت بهعنوان یک هدف بلندمدت، نیازمند مرحلهای مقدماتی به نام هوش تجاری است.
معاون علمی رئیسجمهور در پایان خاطرنشان کرد: در نهایت، هوش مصنوعی بهعنوان فاز بعدی این پروژهها، قرار است با استفاده از الگوریتمهای یادگیری ماشین و تحلیل پیشرفته دادهها به این صنعت وارد شود و به اتوماسیون بیشتر فرآیندها، پیشبینیهای دقیقتر و کاهش هزینهها و خطرات کمک کند.
سرمایهگذاری ۱۵ میلیون دلاری برای تحول دیجیتال صنعت نفت
این مرکز مضاف بر اینکه ابزارهای پیشرفته، نظارت دقیق، انتقال ایمن و تحلیل هوشمند دادهها را ممکن میسازد؛ فرماندهی برخط عملیات چاهها، مخازن و تاسیسات سطحی الارضی را به عهده گرفته است و با بهکارگیری حسگرهای پیشرفته، سیستمهای مدیریت داده، هوش مصنوعی و تحلیل دادههای برخط، اطلاعات جامعی از وضعیت چاهها، جریان مخزن و عملکرد تاسیسات ارائه میدهند.
فاز اول این مرکز نوآور، با هزینهای بالغ بر ۱۰ میلیون دلار در بخش زیرساختهای سختافزاری و نرمافزاری به بهرهبرداری رسید. اما این تنها آغاز راه است.
برای تکمیل و هوشمندسازی سامانههای تولید، مهندسی، عملیات حفاری، هدایت چاه، تعمیرات و نگهداری، و ایمنی، به سرمایهگذاری ۵ میلیون دلاری دیگر نیاز است.
مقرر است این میزان با حمایت معاونت علمی و فناور ریاستجمهوری، شرکت ملی نفت و گروه پاسارگاد، این مهم در کمتر از ۱۲ ماه محقق شود.
هدف نهایی، دستیابی به تحول دیجیتال کاربردی در مدیریت بالادست توسعه و تولید میادین نفتی در تراز جهانی است. این سرمایهگذاری، نه تنها یک هزینه، بلکه یک جهش به سوی آیندهای هوشمندتر و کارآمدتر در صنعت نفت کشور است که میتواند الگویی برای سایر صنایع نیز باشد. این اقدام، نویدبخش پیشرفتهای شگرف و دستیابی به استانداردهای جهانی در مدیریت منابع نفتی است.